Hörneå bys hemsida www.becken.se
Vårens ankomst april 2015
Våren är nu kommen. April – en månad som både bjuder på skidföre (av varierande sort) och upp-poppande potatis. Så här skrev bybon Tord Fröling i ett nyligt mail till Redaktionen – angående väder och vind:
Samma här, strålande sol och potatisblasten börjar poppa upp. Klimatförändringen har verkligen varit till vår fördel här uppe i norr :-)
Mvh Tord
Vad ska man säga - om klimatförändringar - det är väl inte bra och man kan ju inte åka skidor. Tords Vasalopp är väl det sista i det spåret för i år, med potatisblastvalla.
Nej, nu är det april, påsk och Skärtorsdag. Då passar det bra att visa hur långt potatisblasten kommit, om myter och sanningar.
Bild 1. På skärtorsdagsafton i solnedgång får byggnaderna en skär färgton!
Bild 2. Redaktör Lena Lindholm på väg mot Mjösjön, kanske. Man riktigt ser hur blasten poppar upp i potatisbacken (som potatisbacken i Ammarnäs), angående Tords klimatförändring.
Bild 3. I skogen hittas en tidigare icke känd del av bäcken, likt en trappstegsformation (nästan som trappstegsforsen i Vilhelmina).
Bild 4. Redaktör Lena Lindholm i färd med att handla. Skribenten vill mena att kundvagnen rymmer en hel ko, och så mycket mat kan och bör man inte äta. Detta är kundvagnarnas "monster truck", en hel kubikmeter på stor mataffär i Skövde (se även ICA och Konsum i Hörnefors). I angränsande Fahlbygden sägs att det bor fler kor än människor, riktigt ko-misk.
Bild 5. Påsk i sakral miljö (se även Rosornas Kyrka i Hörnefors).
Detta blev inget aprilskämt, bilderna avslöjar sig själv direkt. Redaktionen har under påsk flyttat till Klostergården i Varnhem, ett vandrarhem granne med Varnhems Klosterkyrka som ses i bild 1.
En mässa på Skärtorsdagsafton tillhör attraktionerna. Varnhems Klosterkyrka är en av Sveriges äldsta kyrkobyggnader. En aftonmässa, eller den på natten mot påskdagen, överträffar det mest man kan ses på TV, dator och Bio. Liturgi, färger, ljus och mörker spelas ut på ett sätt som nästan förflyttar en tillbaka till medeltidens katolska period. Det är som att ha Arn Magnusson i bänkraden bredvid, för nära 1000 år sedan. Skribenten har en mer torr relation till historia än den som Jan Guillou förmedlar, och föredrar faktaböcker. Men - Jan Guillou må erkännas för att ha dammat av historien om bland annat svensk medeltid.
Glad Påsk, Gunnar Engström, 2015-04-02
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se